Bakkerij Vedder
De Echte Bakker

Recepten

Elk moment een 'broodmoment'

Brood wordt op verschillende momenten van de dag gegeten. Dé traditionele broodmomenten zijn nog steeds het ontbijt en de lunch. Maar brood heeft zich inmiddels een weg gebaand naar andere tijdstippen op de dag. Tussendoor wordt steeds vaker een boterham of een broodje gegeten om de trek slim te stillen. Brood is namelijk ook bijzonder geschikt als tussendoortje. Het bevat veel minder calorieën dan andere zoete of vette tussendoortjes en brood ‘vult' lekker. Aangezien we nog lang niet aan de (door het Voedingscentrum) aanbevolen dagelijkse hoeveelheid komen, is brood de ideale basis voor een tussendoortje. Brood wordt in toenemende mate bij de warme maaltijd gebruikt. Daarmee volgen wij de gewoonten van andere culturen. Brood past traditiegetrouw ook goed op de koffietafel of bij een gezellige high tea. Tenslotte doet brood het uitstekend bij de borrel, of dat nu in de namiddag of ‘s avond is. Dat betekent dus dat je op elk moment van de dag brood kunt eten. En voor elk broodmoment is er wel een geschikte broodsoort voorhanden...

Wilt u graag inspiratie? Wij hebben wat recepten voor u op een rij gezet.
Klik op een icoon hiernaast voor het eetmoment waarvoor u een recept zoekt!

Ontbijt

Croissant met Abrikoos en Chocolade

Ingrediënten   

6 gewelde abrikoosjes
3 eetlepels chocoladevlokken
4 eetlepels zure room of Griekse yoghurt
4 croissants
4 eetlepels sinaasappelmarmelade of lemoncurd


Bereiding 

Snijd 2 abrikoosjes fijn en meng ze met 2 eetlepels chocoladevlokken door de zure room of Griekse yoghurt. Snijd de andere abrikoosjes overlangs doormidden. Snijd de croissants open en bestrijk de onderkanten met sinaasappelmarmelade of lemoncurd. Schep de chocoladeroom erop en leg hierop de abrikoosjes. Strooi er ter garnering nog wat chocoladevlokken over en zet de bovenkant van de croissants er schuin op.

Bereidingstijd: ca. 10 minuten

 

 


Voedingswaarde

Voedingsw. p.p. Totaal Uit brood
Energie (kcal) 290 155
Eiwitten (gram) 6 4
Koolhydraten (gram) 32 17
Vetten (gram) 16 8
waarvan verzadigd 9,5 4
Voedingsvezel (gram) 3 1

 

Volkoren tosti met rookvlees en banaan

Ingrediënten   

2 sneetjes volkorenbrood
halvarine/margarine
1 plak gesneden jonge kaas
(1 eetlepel kerriesaus)
2 plakjes rookvlees
1/2 banaan in plakjes

Bereiding

Bestrijk de sneetjes brood dun met halvarine/margarine. Snijd de korstjes van de kaas. Leg het plakje kaas op de onbesmeerde kant van een sneetje brood. Strijk er eventueel wat kerriesaus over uit en leg de plakjes rookvlees en banaan erop. Dek het geheel af met het andere sneetje brood met de besmeerde kant naar buiten. Bak de tosti in een tosti-apparaat in enkele minuten goudbruin.

Bereidingstijd: ca. 8 minuten

Tip: deze tosti is ook lekker met ham, rauwe ham of gebraden kipfilet in plaats van rookvlees.

 

Voedingswaarde

Voedingsw. p.p. Totaal Uit brood
Energie (kcal) 412 154
Eiwitten (gram) 15 7,5
Koolhydraten (gram) 44 28
Vetten (gram) 20 1,5
waarvan verzadigd 11 0,5
Voedingsvezel (gram) 6,5 4,5

 

Broodbakjes met roerei en garnalen

Ingrediënten   

4 sneetjes maïsbrood, zonder korst
40 g vloeibare margarine
6 eieren
2-3 eetlepels room of melk
versgemalen peper
1 bosuitje, in smalle ringetjes
100 g (Hollandse) garnalens

Bereiding

Verwarm de oven voor op 220 °C. Rol de sneetjes brood iets uit, bestrijk ze aan beide kanten dun met vloeibare margarine en duw elk sneetje in de holte van een muffinvorm (doorsnede 5-6 cm) tot een bakje. Bak de broodbakjes in de oven in 10 minuten knapperig bruin. Klop de eieren los met room, zout en peper. Verhit de rest van de vloeibare margarine in een pan met een dikke bodem en laat het eimengsel al roerende stollen. Neem als het ei rul wordt, maar nog wel glanst de pan van het vuur en roer driekwart van de bosui en garnalen erdoor. Wip de broodbakjes uit de muffinvorm en zet ze op bordjes. Schep het roerei erin. Garneer met de rest van de uiringetjes en garnalen. 

Bereidingstijd: 15 minuten

Voedingswaarde

Voedingsw. p.p. Totaal Uit brood
Energie (kcal) 289 79
Eiwitten (gram) 18,3 3,3
Koolhydraten (gram) 14 13
Vetten (gram) 18,1 1,1
waarvan verzadigd 5,2 0,2
Voedingsvezel (gram) 1,6 1,4

 

Beschuitbol met roerei en gerookte zalm

Ingrediënten   

1 beschuitbol
2 eieren
2 eetlepels melk
1/2 eetlepel verse dille, fijngeknipt + 1 takje
2 plakken gerookte zalm



Bereiding

Snijd de beschuitbol overlangs doormidden. Rooster beide helften in de broodrooster. 
Klop de eieren los met melk en zout en peper naar smaak. Roer de dille erdoor. Smelt vloeibare margarine in een steelpan en laat het eimengsel al roerende stollen tot het mooi glanst.Leg de beide beschuitbolhelften op een bord, belag ze elk met een plak gerookte zalm en schep het roer ei erop. Garneer met nog een takje dille..

Variatie: vervang de gerookte zalm door plakjes gebakken bacon. Bak in dit geval het roerei met fijngeknipt bieslook en garneer ook met bieslook.

 

Voedingswaarde

Voedingsw. p.p. Totaal Uit brood
Energie (kcal) 354 102
Eiwitten (gram) 30 4
Koolhydraten (gram) 19 18
Vetten (gram) 18 1,5
waarvan verzadigd 4,5 0,5
Voedingsvezel (gram) 1,5 1,5

 

Koffietijd

Sinterklaasmuffins

Ingrediënten   

7 sneetjes oud witbrood
150 g amandelspijs
1 eetl. speculaaskruiden
200 ml melk
100 g gesmolten boter
3 eieren, losgeklopt
1 appel, in stukjes
50 g rozijnen
50 g gewelde abrikozen, in stukjes
muffinvorm met 12 holtes, ingevet

Bereiding

Verwarm de oven op 180 °C. Verkruimel het brood in de keukenmachine. Voeg amandelspijs en speculaaskruiden toe en draai nog 1 min. Meng al roerend de melk, boter en eieren erdoor en blijf mengen tot het beslag glad is. Schep de appel, rozijnen en abrikozen erdoor. Schep het beslag in de muffinvormpjes
en bak de muffins in de oven in 25 min. goudbruin en gaar.

 

 

 


Voedingswaarde

Voedingsw. p.p. Totaal Uit brood
Energie (kcal) 201 42
Eiwitten (gram) 56 1,6
Koolhydraten (gram) 19 8
Vetten (gram) 11,3 0,3
waarvan verzadigd 5,1 0,1
Voedingsvezel (gram) 1,9 0,5

 

Kwarktaart met roggebroodbodem

Ingrediënten   

200 g donker roggebrood
10 blaadjes gelatine
3 eetlepels abrikozen- of bosvruchtenjam
sap en rasp van 1 sinaasappel
500 g kwark
200 g witte basterdsuiker
250 ml slagroom
vers fruit om te garneren: aardbeien, frambozen, blauwe bessen, bramen, abrikozen
springvorm (24 cm), ingevet


Bereiding

Laat de gelatine 10 minuten weken in koud water. Verkruimel het roggebrood in de keukenmachine en meng de jam erdoor. Druk dit mengsel gelijkmatig uit op de bodem van de vorm. Verwarm het sinaasappelsap. Knijp de gelatine goed uit en los de blaadjes van de warmtebron af al roerende op in het warme sap. Laat dit mengsel afkoelen tot het geleiachtig wordt. Meng in een grote kom de kwark met de suiker en sinaasappelrasp. Klop de slagroom in een andere kom stijf. Roer het gelatinemengsel door de kwark en spatel dan de slagroom erdoor. Schep dit mengsel op de taartbodem en strijk de bovenkant glad. Laat de taart in de koelkast in 2-3 uur opstijven. Verwijder de rand van de vorm en zet de taart op een schaal. Garneer met vers fruit. 

Bereidingstijd: 20 minuten (2-3 uur wachten)

Voedingswaarde

Voedingsw. p.p. Totaal Uit brood
Energie (kcal) 309 39
Eiwitten (gram) 7,1 1,1
Koolhydraten (gram) 39 7
Vetten (gram) 13,3 0,3
waarvan verzadigd 8  
Voedingsvezel (gram) 3 1,7

 

Lollylol

Ingrediënten   

sneetje casino witbrood
aardbeienjam
fruithagel
prikkers

 


Bereiding

Snijd de korstjes van het brood en besmeer de boterham met een dikke laag aardbeienjam. Rol stevig op en snijd in mooie plakjes. Prik de lolly aan een satéprikker en smeer het buitenste laagje in met nog meer jam. Doop je lolly in wat fruithagel. Door de aardbeienjam blijft het netjes plakken. Aan je lolly én aan je vingers. Lekker! Deze lolly’s kun je ook maken met allerlei andere ingrediënten. Pindakaas met hagelslag bijvoorbeeld.

 

 

 

Voedingswaarde

Voedingsw. p.p. Totaal Uit brood
Energie (kcal) 69 37
Eiwitten (gram) 1,4 1,4
Koolhydraten (gram) 15 7
Vetten (gram) 0,3 0,3
waarvan verzadigd    
Voedingsvezel (gram) 0,9 0,8

 

Kaneelfingers

Ingrediënten   

2 sneetjes witbrood of rozijnenbrood
1 ei
1 eetlepel suiker
½ eetlepel kaneel
125 ml melk
15 g boter


Bereiding

Snijd de sneetjes brood elk in 3 lange repen. Klop in een diep bord het ei los met suiker, kaneel en melk. Wentel de repen brood erdoor en laat ze in het mengsel liggen tot al het vocht is opgezogen. Verhit 15 g boter in een koekenpan met antiaanbaklaag en bak de kaneelfingers in 2-3 minuten knapperig bruin, keer ze halverwege. 

Bereidingstijd: ca. 15 minuten

Tip: Doe het eens anders en bestrijk de repen brood met zachte boter vermengd met kaneel en citroenrasp en bak ze in een hete grillpan mooi bruin. 


Voedingswaarde

Voedingsw. p.p. Totaal Uit brood
Energie (kcal) 216 74
Eiwitten (gram) 8,2 2,7
Koolhydraten (gram) 21 14
Vetten (gram) 10 0,5
waarvan verzadigd 5,6 0,1
Voedingsvezel (gram) 1,8 0,8

 

Lunch

Clubsandwich

Ingrediënten   

6 sneetjes witbrood of bruin brood
300 g kipfilet
1 eetlepel olijfolie
8 plakjes bacon
3 eetlepels halvanaise
1/2 theelepel paprikapoeder of kerriepoeder
1/2 eetlepel hotketchup of chilisaus
1/2 krop ijsbergsla of rode sla, in reepjes
1 avocado, in dunne plakken - 1 tomaat, in dunne plakken
versgemalen zwarte peper
4 lange prikkers 
 

Bereiding

Bestrijk de kipfilets dun met olijfolie en gril of bak ze in 8-10 minuten lichtbruin en gaar. Leg de filets op een plank en snijd
ze in dunne plakken. Rooster de bacon in dezelfde pan en laat de plakken op keukenpapier uitlekken. Meng de halvanaise met paprikapoeder en ketchup. Rooster de sneetjes brood licht en be- strijk ze met dit mengsel. Leg op 2 sneetjes sla, kipfilet en bacon. Leg daarop 2 sneetjes met avocado en tomaat en maal er wat peper boven. Dek af met de laatste sneetjes met de besmeerde kant naar beneden. Snijd de sandwiches diagonaal door en steek de helften vast met lange prikkers.

* Vorm je eigen broodstapeltje met ingrediënten naar keuze. Neem bijvoorbeeld gerookte kipfilet of beenham, vervang avocado door rode ui en bestrijk het brood met hüttenkäse of kwark gemengd met een beetje currypasta. 

 

Voedingswaarde

Voedingsw. p.p.      Totaal    Uit brood    
Energie (kcal) 410 119
Eiwitten (gram) 27 
Koolhydraten (gram) 26  23 
Vetten (gram) 22 
waarvan verzadigd
Voedingsvezel (gram)  2,5 
      

 

Gespiest

Ingrediënten   

1 ciabatta, in blokjes van 3 cm
5 eetl. vloeibare margarine
12 kerstomaatjes
12 plakjes (rook)worst 
1 eetl. shoarmakruiden
12 champignons
1 eetl. citroensap 
100 g jonge kaas, in plakken 
4 plakjes ham, in repen van 3 cm
12 blaadjes basilicum
12 blokjes ananas
tapasprikkers

Bereiding

Verwarm de oven voor op 175 °C. Meng de blokjes brood met 4 eetl. margarine en shoarmakruiden, rooster ze in de oven in 10 min. goudbruin. Bak de champignons met 1 eetl. margarine, citroensap en zout bruin. Steek uit de kaas rondjes van 3 cm. Vouw de hamrepen losjes op. Steek aan 12 tapasprikkers een champignon, een plakje worst en een blokje brood. Steek aan 12 andere prikkers een blokje ananas, een reepje ham en een blokje brood. En steek aan de laatste prikkers een kerstomaatje, een blaadje basilicum, een rondje kaas en een blokje brood.

 

 

 

 

Voedingswaarde

Voedingsw. p.p. Totaal Uit brood
Energie (kcal) 60 20
Eiwitten (gram) 2 1
Koolhydraten (gram) 4 4
Vetten (gram) 4  
waarvan verzadigd 1  
Voedingsvezel (gram) 0,5  


 

Gevulde pistolet

Ingrediënten   

2 kleine trostomaten
50 g chorizo, plakjes
4 witte pistolets
8 plakken gesneden jong belegen kaas
1 eetlepel fijngehakte peterselie
versgemalen zwarte peper

 

 

Bereiding

Snijd de tomaten in vieren, verwijder de pitjes en snijd het vruchtvlees in reepjes. Snijd de chorizo in reepjes. Snijd de pistolets aan de bovenzijde in de lengte in en duw de helften open. Leg de kaas in de opening en verdeel de chorizo, de tomaatblokjes en de peterselie erover. Serveer de broodjes desgewenst nog met iets gemalen peper.

 

 

 

 

 



Voedingswaarde

Voedingsw. p.p. Totaal Uit brood
Energie (kcal) 320 139
Eiwitten (gram) 18 5
Koolhydraten (gram) 28 27
Vetten (gram) 14,8 0,8
waarvan verzadigd 7,7 0,2
Voedingsvezel (gram) 1,9 1,4

 

Kervelsoep met een brooddakje

Ingrediënten   

4 sneetjes wit casinobrood, zonder korst
25 g boter
1 kleine ui, gesnipperd
1/2 courgette, in blokjes
500 ml kippenbouillon
1 bos kervel, fijngehakt
1 ei, losgeklopt
25 g hazelnoten, fijngehakt
40 g geraspte kaas

Bereiding

Smelt 1 eetlepel boter in een pan en smoor de ui en courgette 2-3 minuten. Schenk de bouillon erbij, breng alles aan de kook en laat de soep 10 minuten zachtjes koken. Pureer het geheel met de staafmixer tot een gladde soep en roer de kervel erdoor. Breng op smaak met zout en peper. Schep de soep in ovenvaste koffie- of theekopjes. Laat de soep iets afkoelen.
Verwarm de oven voor op 220 °C. Rol de sneetjes brood met een deegroller iets uit en bestrijk de bovenkant met boter. Leg over elk kopje met soep een sneetje brood met de boterkant naar boven. Plak de randen met wat ei op de kopjes vast. Strooi de nootjes en kaas over het brooddakje en zet de kopjes op de bakplaat in de oven. Laat de soep in 10-15 minuten weer door en door heet worden en het brooddakje goudbruin kleuren.

Bereidingstijd: 25 minuten + 10 - 15 minuten in de oven

* Vervang de kervel door fijngehakte Italiaanse kruiden (uit de diepvries).

Voedingswaarde

Voedingsw. p.p. Totaal Uit brood
Energie (kcal) 250 74
Eiwitten (gram) 9,7 2,7
Koolhydraten (gram) 21 14
Vetten (gram) 14,5 0,5
waarvan verzadigd 5,1 0,1
Voedingsvezel (gram) 2,4 0,8

 

Vieruurtje

Kruidensneetje met kipfilet

Ingrediënten   

3 sneetjes licht roggebrood
2 kleine trostomaten (Tasty Tom)
3 plakjes kipfilet (vleeswaar)
1 bakje zuivelspread light (150 g)
2 eetlepels bieslook, fijngeknipt
2 eetlepels (platte) peterselie, fijngeknipt
versgemalen zwarte peper

 

 

Bereiding

Halveer de tomaten, verwijder de zaadjes en snijd het vruchtvlees in piepkleine blokjes. Snijd de kipfilet in dunne reepjes. Meng de zuivelspread met de bieslook en peterselie. Breng op smaak met zwarte peper. Halveer de sneetjes roggebrood diagonaal en bestrijk ze royaal met de kruidenspread. Verdeel de reepjes kip en de blokjes tomaat erover. Leg de sneetjes op een schaal.

Bereidingstijd: 8-10 minuten



Voedingswaarde

Voedingsw. p.p. Totaal Uit brood
Energie (kcal) 320 87
Eiwitten (gram) 25,2 3,2
Koolhydraten (gram) 19,5 16,5
Vetten (gram) 15,6 0,6
waarvan verzadigd 3,1 0,1
Voedingsvezel (gram) 3,9 2,9

 

Broodpizza met ham

Ingrediënten   

4 sneetjes bruinbrood
100 ml tomaatstukjes uit blik
2 eetlepels olijfolie
½ eetlepel paprikapoeder
2 theelepels Italiaanse kruiden
versgemalen zwarte peper
zout
4 plakjes ham, in reepjes
1 bosuitje, in dunne ringetjes
50 g geraspte pizzakaas

Bereiding

Snijd de korstjes zo van het brood dat de sneetjes mooi rechthoekige worden. Meng in een kom de tomaatstukjes met een ½ eetlepel olijfolie en de paprikapoeder, Italiaanse kruiden en zout en peper naar smaak. Verdeel de rest van de olijfolie over de bodem van de koekenpan en leg de sneetjes tegen elkaar aan in de pan. Strijk het tomatenmengsel erover uit en verdeel de ham en bosui erover. Strooi de kaas erover. Dek de pan af met een deksel en zet de pan op matig hoog vuur. Verwarm de pizza tot de kaas is gesmolten. Neem dan de deksel van de pan en bak de pizza in nog 3-4 minuten knapperig. 

Bereidingstijd: 20 minuten

Voedingswaarde

Voedingsw. p.p. Totaal Uit brood
Energie (kcal) 175 75
Eiwitten (gram) 8 3
Koolhydraten (gram) 16 13
Vetten (gram) 9 1
waarvan verzadigd 3  
Voedingsvezel (gram) 2 1,5

 

Hartige broodtaartjes

Ingrediënten   

4 sneetjes oud witbrood
olijfolie
3 gedroogde tomaatjes op olie (potje)
6 zwarte olijven zonder pit
1 ei
2 eetlepels groene pesto
50 ml slagroom
50 g geraspte kaas



Bereiding

Verwarm de oven voor op 200 ° C. Rol de sneetjes brood met een deegroller iets uit. Vet vier eenpersoons-taartvormpjes in met olijfolie en druk in elk vormpje een sneetje brood als bodem uit. Snijd het overtollige brood langs de bovenrand van het vormpje weg. Hak de tomaatjes en olijven grof. Klop het ei los met de pesto, slagroom en geraspte kaas. Schep de tomaatjes en olijven erdoor en verdeel het mengsel over de vormpjes. Bak de taartjes in de oven in ca. 20-25 minuten goudbruin en gaar. Laat ze iets afkoelen en snijd elk taartje dan in 6 puntjes.
Bereidingstijd: ca. 35 minuten

 

 




 

Voedingswaarde

Voedingsw. p.p. Totaal Uit brood
Energie (kcal) 46 15
Eiwitten (gram) 1  
Koolhydraten (gram) 3 3
Vetten (gram) 3  
waarvan verzadigd 1  
Voedingsvezel (gram)    

 

Hartige petitfours

Ingrediënten   

9 sneetjes bruin of wit casinobrood, zonder korst
300 g verse geitenkaas, op kamertemperatuur
3 eetlepels peterselie, heel fijngehakt
3 eetlepels verse basilicum, heel fijngehakt
versgemalen zwarte peper
1/2 rode paprika, in piepkleine blokjes
1/2 gele paprika, in piepkleine blokjes
6 plakken gegrilde achterham
1 bakje rucolakers of tuinkers
18 kerstomaatjes, in vieren

Bereiding

Meng 200 g geitenkaas met de peterselie en basilicum en peper naar smaak. Meng de helft met de rode paprikablokjes en de andere helft met de gele paprikablokjes. Bestrijk 3 sneetjes brood met kruidenkaas met rode paprika en 3 sneetjes met kruidenkaas met gele paprika. Beleg al deze sneetjes met ham. Leg de sneetjes met gele paprika op de sneetjes met rode paprika. Bestrijk de laatste 3 sneetjes aan beide kanten met de naturel geitenkaas en leg ze op de stapeltjes. Snijd deze stapeltjes met een elektrisch mes of een scherp kartelmes zonder te duwen elk in 4 mooie vierkantjes. Garneer de petitfours bovenop met een toefje rucolakers en partjes tomaat. Zet de petitfours op een mooie schaal en zet ze tot gebruik in de koelkast.

Bereidingstijd: 25 minuten

Tips: 
- Vervang de ham eens door plakjes gerookte zalm, gerookte eendenborstfilet of casselerrib.
- Schil de kerstomaatjes heel dun en rol het schilletje op tot een klein roosje.

Voedingswaarde

Voedingsw. p.p. Totaal Uit brood
Energie (kcal) 130 62
Eiwitten (gram) 8,6 2,6
Koolhydraten (gram) 12 11
Vetten (gram) 5,5 0,5
waarvan verzadigd 3,1 0,1
Voedingsvezel (gram) 1,9 1,4

 

Warme maaltijd

Hartige broodtaart met kip

Ingrediënten   

8 sneetjes wit casinobrood
25 g boter of margarine
3 eieren
125 ml slagroom
versgemalen zwarte peper
100 g geraspte belegen kaas
150 g gerookte kipfilet, in stukjes
3 bosuitjes, in ringetjes
1 eetlepel fijngehakte verse dragon of basilicum

Bereiding

Verwarm de oven voor op 200 ° C. Snijd de sneetjes brood diagonaal in kleine driehoekjes. 
Vet een kleine springvorm ( 20-22 cm) royaal in met boter. Bekleed de bodem en wand met de driehoekjes brood. Klop in een kom de eieren los met slagroom, zout en peper. Roer de geraspte kaas, kipfilet en dragon erdoor. Schep dit mengsel in de vorm en leg de laatste driehoekjes brood als een molentje er bovenop en verdeel er klontjes boter over. Bak de broodtaart in de oven in ca. 25-30 minuten goudbruin en gaar.
Bereidingstijd: ca. 40 minuten


Voedingswaarde

Voedingsw. p.p. Totaal Uit brood
Energie (kcal) 501 145
Eiwitten (gram) 29,5 5,5
Koolhydraten (gram) 37 29
Vetten (gram) 29 1
waarvan verzadigd 15  
Voedingsvezel (gram) 2 1,5

 

Pizzasneetjes met artisjokharten

Ingrediënten   

4 ciabattabroodjes (met olijven)
1 dl gekruide tomatensaus
1 eetlepel verse Italiaanse kruiden, fijngehakt
1 blikje artisjokhartjes (ca. 200 g)
150 g (gegrilde) ham
2 bolletjes mozzarella, in plakken
50 g (vers geraspte) Parmezaanse kaas
3 eetlepels olijfolie


Bereiding

Verwarm de oven voor op 200 ° C. Halveer de ciabatta's overlangs en leg ze met de snijkant naar boven op een bakplaat. Bestrijk de sneetjes met de tomatensaus en strooi de kruiden erover. Snijd de artisjokharten in stukjes en de ham in reepjes en verdeel ze over de sneetjes. Dek het geheel af met dunne plakjes mozzarella en Parmezaanse kaas. Sprenkel de olijfolie erover. Bak de pizzasneetjes in de oven in ca. 10-15 minuten knapperig bruin. Lekker met een frisse salade.

Bereidingstijd: ca. 25 minuten

Voedingswaarde

Voedingsw. p.p. Totaal Uit brood
Energie (kcal) 521 128
Eiwitten (gram) 32,6 4,6
Koolhydraten (gram) 33 24
Vetten (gram) 28,9 0,9
waarvan verzadigd 12,2 0,2
Voedingsvezel (gram) 2,7 1,7

 

Thaise kipsalade met sesamcroutons

Ingrediënten   

3 sneetjes vloerbrood
1 limoen
150 g kipfilet
1 eetlepel rode Thaise currypasta
5 eetlepels roerbakolie
2 eieren, losgeklopt
50 g sesamzaad
zout, versgemalen peper
100 g gemengde jonge bladsla
75 g waterkers
2 bosuitjes, in stukjes van 1 cm

Bereiding

Boen de limoen schoon, rasp de groene schil er af en pers de limoen uit. Bestrijk de kipfilet met ½ eetlepel limoensap en ½ eetlepel currypasta. Laat de kipfilet ca. 5 minuten marineren. Verhit in een kleine koekenpan 1½ eetlepel roerbakolie en bak de kipfilet in ca. 10 minuten op matig hoog vuur bruin en gaar. Snijd de sneetjes brood in blokjes van ca. 2½ x 2½ cm en bestrijk ze met de rest van de currypasta. Wentel de blokjes brood eerst door het ei en dan door het sesamzaad. Leg de kipfilet op een plank, voeg 2 eetlepels roerbakolie aan het bakvet toe en bak de sesamblokjes in ca. 3-4 minuten mooi bruin, keer ze halverwege. Klop in een kom de rest van het limoensap met de geraspte schil en de rest van de roerbakolie tot een dressing, voeg zout en peper naar smaak toe. Schep de gemengde sla, waterkers en bosuitjes erdoor. Schep de salade op twee borden. Snijd de kipfilet schuin in plakjes en leg ze met de sesam-croutons op de salade. Serveer direct.

Bereidingstijd: 20 minuten



Voedingswaarde

Voedingsw. p.p. Totaal Uit brood
Energie (kcal) 792 120
Eiwitten (gram) 37 5
Koolhydraten (gram) 29 23
Vetten (gram) 58 1
waarvan verzadigd 10  
Voedingsvezel (gram) 6 2,5

 

Geroosterde paprikasoep met broodstengels

Ingrediënten   

1 klein stokbrood
2 grote rode paprika’s
3 eetlepels olijfolie
50 g hazelnoten, fijngehakt
100 g geraspte belegen kaas
1 eetlepel milde paprikapoeder
versgemalen zwarte peper
2 eetlepels verse tijmblaadjes
1 ui, gesnipperd
1 teentje knoflook, fijngehakt
750 ml kippenbouillon of kruidenbouillon

Bereiding

Verwarm de oven voor op 225 °C. Rooster de paprika’s in een bakblik in de oven 20 minuten tot het vel zwart geblakerd is. Snijd intussen het stokbrood in de lengte in 4 mooie plakken en halveer deze in de lengte. Bestrijk de stukken aan beide kanten dun met olijfolie en leg ze op een met bakpapier beklede bakplaat. Meng de hazelnoten met de kaas, 1/2 eetlepel paprikapoeder, peper en 1 eetlepel tijmblaadjes en strooi dit over de broodstengels. Laat de paprika 10 minuten rusten in een afgedekte schaal en schuif de broodstengels in de oven. Laat ze in 5-10 minuten knapperig bruin worden en daarna afkoelen. Verwijder de zaadjes uit de paprika’s en trek het velletje eraf. Snijd de paprika’s in repen. Verhit 2 eetlepels olijfolie in een soeppan en fruit de ui en knoflook zachtjes. Voeg de paprika en 1/2 eetlepel paprikapoeder toe en schenk de bouillon erbij. Laat dit 5 minuten zachtjes koken en pureer het geheel met een staafmixer tot een glad gebonden soep. Breng op smaak met zout en peper. Serveer de soep in diepe borden en strooi de tijmblaadjes erin. Leg de broodstengels op de rand.

Bereidingstijd: 30 minuten

Voedingswaarde

Voedingsw. p.p. Totaal Uit brood
Energie (kcal) 408 116
Eiwitten (gram) 13,4 4,4
Koolhydraten (gram) 29 22
Vetten (gram) 26,6 0,6
waarvan verzadigd 7,2 0,2
Voedingsvezel (gram) 4,4 1,7

 

Avondhapjes

Chorizo broodrondjes

Ingrediënten   

10 sneetjes bruin brood
olijfolie
150 g chorizo
2 eetlepels peterselie, fijngehakt
1/4 rode paprika, fijngehakt
1 eetlepel olijfolie
peterselie



Bereiding

Lekker als tapas bij een glaasje wijn of sherry. Steek uit elk sneetjes brood met een glas met een doorsnede van ca. 5 cm steeds 2 rondjes. Bestrijk de broodrondjes dun met olijfolie en rooster ze op een bakplaat onder een hete grill in 2-3 minuten goudbruin, keer ze halverwege. Hak of snijd de chorizo heel fijn en meng de peterselie, paprika en olijfolie erdoor. Verdeel het chorizomengsel over de broodrondjes en schuif ze ca. 15 cm onder de hete grill. Laat ze in 3-4 minuten knapperig bruin worden. Garneer met een toefje peterselie. Serveer ze warm of koud.

Bereidingstijd: ca. 20 minuten


Voedingswaarde

Voedingsw. p.p. Totaal Uit brood
Energie (kcal) 101 42
Eiwitten (gram) 2,7 1,7
Koolhydraten (gram) 7,5 7,5
Vetten (gram) 6,3 0,3
waarvan verzadigd 2  
Voedingsvezel (gram) 1 0,9

 

Pittige broodspiesjes met chorizo en augurk

Ingrediënten   

1 donker meergranenvloerbrood met pitten
3 eetlepels olijfolie
2 theelepels pittige paprikapoeder
2 theelepels versgemalen zwarte peper
1 theelepel kaneel
1 eetlepel tijm
18 cocktailaugurkjes
18 paskjes chorizo, in plakjes
1 bakje tapenade

Bereiding

Snijd van het brood 3 dikke sneden en snijd ze elk in 6 blokjes van 3 cm. Roer in een kom de olijfolie om met paprikapoeder, peper, kaneel en tijm. Schep de blokjes brood erdoor en laat ze heel even staan. Bak de blokjes brood in een koekenpan met antiaanbaklaag knapperig bruin. Prik vervolgens 1 blokje brood, 1 cocktailaugurkje en 1 dubbelgevouwen plakje chorizo aan een tapasspiesje. Leg de broodspiesjes op een schaal en serveer met tapenade.

Bereidingstijd: ca. 10 minuten

Tip: Vervang de chorizo door salami of rauwe ham.

Voedingswaarde

Voedingsw. p.p. Totaal Uit brood
Energie (kcal) 97 25
Eiwitten (gram) 3,2 1,2
Koolhydraten (gram) 4,7 3,7
Vetten (gram) 7,5 0,5
waarvan verzadigd 2,1 0,1
Voedingsvezel (gram) 1 0,7

 

Rucola Pesto

Ingrediënten   

75 gr rucola
1 teen knoflook
40 gr amandelen
Olijfolie
Iets citroenrasp
1 el citroensap
40 gr Parmezaan
Zout

Bereiding

Rooster de amandelen in een droge koekenpan.
Maal de rucola samen met de knoflook fijn in een keukenmachine.
Voeg de geroosterde amandelen toe en maal het geheel fijn.
Voeg nu beetje bij beetje de olijfolie toe, tot de gewenste dikte ontstaat. Wij nemen altijd de Ligurië omdat deze ook uit de streek komt waar pesto vandaan komt.
Voeg het citroensap en iets van de rasp van de citroen toe. Gebruik alleen het gele van de schil van de citroen, het witte is erg bitter.
Voeg de Parmezaan toe en meng het geheel nog eens door.
Breng de pesto op smaak met iets zout.
 

Olijven tapenade

Ingrediënten   

125 gram zwarte olijven
2 eetlepels kappertjes
3 ansjovisfilet
1 teentje knoflook
1/2 rode paprika
2 eetlepels olijfolie



Bereiding

Maak de paprika schoon en snijd deze in kleine stukken. 
Hak de olijven en de knoflook fijn.
Doe alle ingrediënten in een kom en maal ze fijn tot een mooi dikke tapenade.
Serveer met stokbrood of crostini.
 

Bakkerij Vedder

Kerkstraat 3a
5751 BG Deurne
0493-312618
maandag 08:00 - 18:00
dinsdag 08:00 - 18:00
woensdag 08:00 - 18:00
donderdag 08:00 - 18:00
vrijdag 08:00 - 18:00
zaterdag 07:30 - 16:00
zondag Gesloten